9 טיפים שיעזרו לכם לחזק את הזיכרון

רבים מבחינים כי בהגיעם לגיל הזהב הזיכרון נעשה חמקמק יותר מבעבר, פרטים שנדמו כברורים פתאום לא צצים בקלות בזיכרון. בעיות זיכרון פוקדות לא רק אלו הסובלים ממחלות כמו אלצהיימר או דמנציה, זוהי בעיה נפוצה מאוד בקרב מבוגרים רבים, אולם היא בכל זאת מטרידה מאוד.

הזיכרון עוזר לנו בחיים החברתיים, בביצוע פעולות יומיומיות ובשמירה על מיומנויות שונות, פיזיות או קוגניטיביות.

שמירה על זיכרון טוב ופעילות קוגניטיבית תקינים בגיל הזהב חשובה ביותר, שכן רבים מאיתנו מועדים להידרדרות טבעית. "המוח הוא שריר" – היא אמרה מקובלת, אולי לא נכונה מבחינה אנטומית אך מבחינה יישומית. את המוח יש לאמן בדיוק כל שריר, התעמלות למוח חשובה לא פחות מהתעמלות גופנית.

ישנן סיבות רבות ושונת שיכולות לגרום לאובדן זיכרון בגיל הזהב, אולם הסיבה אינה חשובה כמו דרך המניעה. הנה 9 טיפים בדוקים ומוצלחים, כולם פשוטים וברורים, שיעזרו לכולם לשמור על הזיכרון בגיל הזהב:

1. בנו תכנית אימונים יומית

יתרונות פעילות גופנית יומית נשמעים ברבים, אולם לא כולם מודעים לחשיבות אימון שכלי יומי. השקיעו כמות זמן שווה באימון המוח והגוף, נהלו יומן ובו תכנית אימונים קבועה לשרירים ולסיבולת וכן ליכולת הקוגניטיבית.

אימוני מוח כוללים, בין היתר, פתרון תשבצים וחידות כמו סודוקו, פאזלים, כתיבה יצירתית, ניהול יומן אישי, נגינה בכלי מוזיקלי וכל פעילות אמנותית כמו ציור או פיסול.

דאגו שהתכנית תהיה מגוונת ותכלול סוגים שונים של פעילות קוגניטיבית, לדוגמה שעה של ציור ביום א', שעה של פתירת תשחצים ביום ב', שעה של האזנה למוזיקה ביום ג', רקמה ביום ד' וכן הלאה.

2. אל תפסיקו ללמוד

לימוד הוא הדרך הטובה ביותר לאמץ ולאמן את המוח.  לעולם לא מאוחר להתחיל תחביב חדש או ללמוד דבר מה שעניין אותנו במשך שנים או ימים.

בין אם זו נגינה בכלי מוזיקלי, לימוד שפה חדשה, משחק קלפים חדש או התנסות בסוג שונה של אמנות או ספורט, לימוד מיומנות חדשה וכן מחקר עוזרים ליצור קשרים חדשים בין תאי המוח השונים.

אמנם מספר תאי המוח פוחת ככל שמזדקנים, אך יצירת קשרים חדשים עוזרת לפצות על התאים שנעלמו ולשמור על שכל בריא ותקין. אל תתביישו, אמצו בחום את תקופת הפרישה ונצלו את הזמן הפנוי ללימוד והעשרת הידע שלכם.

דיור מוגן מספק מגוון רחב של פעילויות, חוגים וקבוצות לימוד, החל מקונצרטים והרצאות ועד קבוצות ברידג' ונגינה.

3. שמרו על חיים חברתיים

מערכות יחסים עם אנשים אחרים – חדשות או ישנות, עם חברים או משפחה – עוזרות לשמור על המוח ועל הזיכרון. ריבוי פעילות חברתית -בה אנו מאזינים לדברי אחרים, משתתפים בשיחה או דיון, אפילו מתווכחים – עוזרת לשמור על הקשרים בין תאי המוח ומחייבת להשתמש תדיר ביכולות הזיכרון. דיירי בתים מוגנים נהנים מחברה רבה ומגוונת, להם היכולת להכיר חברים וחברות חדשים ולהשתתף בפעילות חברתית כל יום בשבוע.

4. ריכוז בכל פעולה

מודעות וערנות בביצוע פעולות מסייע בשמירה על הזיכרון. במקום לבצע פעולות באופן אוטומטי ומבלי מחשבה נסו להתרכז בכל פעולה, גם אם פשוטה ויומיומית, ולבצעה במודעות וערנות. פעולות הנעשות ללא מודעות יכולות להיעלם בקלות מהזיכרון, משום שלא נתנו להן תשומת לב מספיקה.

כשאנו מבצעים פעולות בריכוז ומודעות המוח ערני לכל תזוזת שריר או מחשבה, כך הפעולה נחרטת בזיכרוננו עמוק יותר ונעשית חדה יותר.

5. ארגון וסדר

כשהזיכרון נחלש הדבר הראשון שלרוב קורה הוא שדברים "נעלמים". כשמקום המגורים מסודר ומאורגן, וכל דבר נמצא במקום קבוע, דברים לא פתאום נעלמים. נסו לארגן את הבית בצורה שיטתית ויעילה בה לכל חפץ יש מקום קבוע לפי הקטגוריה שלו.

למשל, סידור הארון לפי סוגי הבגדים וצבעם, התאמת המגירות במטבח לפי שימוש ופעולות והגדרת מקומות קבועים למפתחות, כלי כתיבה, ספרים וכו'.

6. נהלו יומן

יומן הוא כלי יעיל לסידור לוח הזמנים שלנו אשר עוזר גם לבעלי הזיכרון החזק ביותר לוודא שהם מגיעים בזמן לפגישות ואירועים. יומן אחד שחשוב לנהל הוא יומן "מקצועי" אשר כולל פגישות עם הרופא, אירועים, חוגים ופעילויות, ימי הולדת וכו'.

יומן נוסף שטוב לנהל הוא יומן אישי בו כותבים מחשבות ומתעדים את אירועי היום. כתיבה יומית היא גם אימון נחוץ למוח וגם דרך טובה לזכור התרחשויות יומיומיות ומאורעות חשובים. ביומן אישי כזה כדאי גם לכתוב שמות של אנשים חדשים שפגשתם, מקומות שביקרתם בהם וכו'.

7. מוח בריא בגוף בריא

מלבד פעילות מוחית, פעילות גופנית חשובה מאוד לשמירה על הזיכרון. "נפש בריאה בגוף בריא" – היא אמרה שתקפה גם לגבי היכולת הקוגניטיבית, גוף שאינו בריא מדרדר מהר יותר וההשפעה הניכרת גם על המוח.

פעילות גופנית יומית עוזרת לדם לזרום, מונעת מחלות רבות כמו שבץ, ומשחררת הורמונים חשובים בגוף.

מלבד פעילות גופנית הקפידו על תזונה טובה, נכונה ומאוזנת והימנעו ממזון מעובד. דאגו לגופכם, בקרו רופא באופן קבוע ושימו לב לכל דבר שנכנס לגוף, לכל דבר קטן יש השפעה על כל הגוף, כולל המוח.

8. שינון שמות וקישור

אם פגשתם מישהו חדש דאגו לחזור על שמו, בו במקום כאשר אתם מציגים אחד את השני, וכן אחר כך לעצמכם. היו מודעים לאירוע ולהתרחשות בה נפגשתם ונסו תמיד לקשר את שמו של אדם חדש לאותו רגע, זיכרון של חוויה הוא חזק יותר מזיכרון של שם בלבד.

בין השם מזכיר לכם מישהו אחר, פרצוף, מקום או התרחשות, נסו ליצור קישור בין כל שם לדבר מה אחר וכך תיצרו זיכרון חזק יותר.

9. שימו לב לתרופות

ארון התרופות בגיל הזהב יכול להיות גדול יותר משדמיינו אותו בצעירותנו, כל תרופה ותופעות הלוואי שמגיעות יחד איתה. במידה והבחנתם באבדן זיכרון משמעותי ערכו בדיקה יסודית של ארון התרופות שלכם וחפשו אחר תרופות בהן אבדן זיכרון יכול להיות תופעת לוואי.

שימו לב בעיקר לתרופות נגד דיכאון, אנטיהסטימינים, סטטינים, תרופות למחלת פרקינסון וויאגרה, תרופות מסוגים אלו יכולות לגרום לעמעום חושים כללי אשר משפיע גם על התפקוד הקוגניטיבי והזיכרון.

נסו לתעד כל שימוש בתרופה חדשה והתגובות שהיא מביאה איתה – מבחינה גופנית, קוגניטיבית ורגשית.

 

הדרך הטובה ביותר לטיפול בבעיות זיכרון היא מניעה, התחילו מוקדם ככל האפשר ופתחו הרגלים בריאים עוד לפני שהזיכרון מתחיל להידרדר.

אל תמתינו לרגע בו אתם לא זוכרים איפה המפתחות לבית או שוכחים את השמות של הנכדים, הקפידו בכל שלב בחייכם לבצע פעילות מוחית וגופנית קבועה ובעיקר תישמרו על הבריאות הכללית.
במידה ואתם כבר נמצאים בשלב של אבדן זיכרון משמעותי ידעו את הקרובים אליכם, אין בושה בסיוע מאחרים כשמדובר בהידרדרות הזיכרון.